Sanal Makine Nedir , Nasıl Çalışır ?

Sanal Makine Nedir , Nasıl Çalışır , Kurulumu nasıl yapılır  ? VirtualBox ne işe yarar gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.

Web sitemizde VirtualBox ile yapacağımız en temel olaylardan birisi kali linux olacaktır. Aşağıda bulunan linklerden Kali Linux kurulumu ve Sanal Kurulumu adlı yazımıza ulaşabilirsiniz. 

 

Sanal Makine nedir ? Neden İhtiyaç Duyulur ?

Sanallaştırma uygulamalarını ( Virtual Box , Vmware Workstation ücretlidir) indirmeden  önce sanallaştırmanın ne olduğunu bilmemiz de fayda var. Sanallaştırma demek bilgisayar içerisine farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar kurabilmek diyebiliriz. Düşünün ki evinizde bir tane bilgisayarınız var. Bu bilgisayar içerisine bir Ubuntu yada bir Pardus veya eski bir  Windows sürümü kurmak istiyorsunuz. Fakat bu kurulum yaparken mevcut işletim sisteminize zarar vermek istemiyorsunuz.

Bu gibi durumlarda sanallaştırma uygulamaları çok rahatlıkla kullanılabilecek bir çözümdür. Düşünün ki bir IIS sunucunuz var bir  Server kurmak istiyorsunuz veya buna benzer servisler çalıştıran sanal makineler yaptırmak istiyorsunuz. Yine bu durumda da sanallaştırma yapacağımız  şeylerden bir tanesi olabilir .

 

Sanal makine Avantajları

Örneğin bir işletim sisteminiz var internetten indirdiğiniz ve denemek istiyorsunuz. Bunun için ya ayrı bir bilgisayarda bu deneme işlemini gerçekleştireceksiniz . Ya da bunu kendi bilgisayarınıza kuracaksınız işte eğer ki ikinci bir bilgisayarınız yoksa ve bunu  sanallaştırma uygulamaları ile yapabiliyoruz .

Bilgisayarınızın içerisine özel bir yazılım kullanarak bir sanallaştırma ortam oluşturuyorsunuz ve Bu sanallaştırma ortamın içerisine de istemiş olduğunuz işletim sisteminin kurup deneye biliyorsunuz sanallaştırma dan bilgisayarımızın 4 tane temel donanımını kullanıyoruz bunlar:

  • Cpu
  • Ram
  • Hard disk
  • Ethernet kartıdır.

 

Sanal Ortam Çalışma Prensipleri

Şöyle düşünün elinizde bir tane bilgisayar var ve 10 GB ram’e sahip 10 GB ram’in 2 GB  gibi bir kısmını oluşturduğunuz sanal makineye verebilirsiniz. Ya da hard diskiniz 1 terabayt bunun 500gb oluşturduğunuz yeni sanal makineye bağlayabilirsiniz ve kullanabilirsiniz. Aynı şekilde ethernet kartını ve işlemcinizi ‘de sanallaştırabilirsiniz buradaki Önemli olan nokta şudur. Kullanmış olduğunuz fiziksel bilgisayarın özellikleri ne kadar yüksekse sanallaştırma konusunda da o kadar eliniz kuvvet dönecektir ve bir o kadar sanal makine yapabiliyor olacaksınız.

Fiziki donanımları düşükse doğal olarak sanallaştırma yapacağınız makine sayısı da bununla sınırlı kalacaktır. Sanallaştırma dijital makinalarla bir farkı var mı ? Açık konuşmak gerekirse hiçbir farkı yok aslında fiziksel de biz bir tane bilgisayar alıyoruz.  Sanal ortamda ise bu sınırı bizlere fiziksel makine özellikleri koyuyor. 

 

Sanal makineler nerelerde kullanılır ?

Haberleşirken aynısını sanal makinelerde yapabiliyorsunuz. Aslında gerçek bir makinanın yapabildiği her şeyi sana makinaları üzerinde de yapabiliyoruz.  Başlıca kullanım alanları :

  • İşletim sistemi denerken örneğin ( linux , pardus , windows vs. )
  • Şüpheli yazılımları kontrol ederken,
  • Maliyeti düşürmek için,
  • Platforma özgü uygulama çalıştırmak isterken

 

Siber güvenlik uygulamalarına giriş yapmak için göz atın!

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir